Les obres d'art: els secrets que s'amaguen dintre


T'has aturat mai davant una obra d'art i t'has demanat si amaga algun secret? Si hi ha quelcom més del que es veu a simple vista? Si viatjam enrere, fins a principis del segle XIX, podem trobar quadres que mostren extirpacions quirúrgiques de tumors sòlids. Si anam encara més enrere, podem trobar obres d'art molt conegudes que podrien mostrar càncers de mama, com el cas del quadre "Betsabé amb la carta de David" de Rembrandt, "Les tres Gràcies", de Rubens, o "La notte", esculpida per Michelangelo i retratada per Rodolfo del Ghirlandaio. En aquestes obres es veuen signes de càncer de mama com ulceracions, retraccions del mugró o protuberàncies. I tu, creus que els artistes eren conscients de que estaven retratant per primera vegada un càncer?

T'has aturat mai davant una obra d'art i t'has demanat si amaga algun secret? Si hi ha quelcom més del que es veu a simple vista? Si viatjam enrere, fins a principis del segle XIX, podem trobar quadres que mostren extirpacions quirúrgiques de tumors sòlids. Si anam encara més enrere, podem trobar a alguns manuscrits que descriuen la tècnica i els instruments emprats el segle XVII. 

 

Però hi ha obres d'art molt conegudes que mostren càncers de mama, com el cas del quadre "Betsabé amb la carta de David" de Rembrandt, "Les tres Gràcies", de Rubens, o "La notte", esculpida per Michelangelo i retratata per Rodolfo del Ghirlandaio. En aquestes obres es veuen signes de càncer de mama com ulceracions, retraccions del mugró  o protuberàncies. 

I tu, creus que els artistes eren conscients de que estaven retratatant per primera vegada un càncer?

 

Referències: Revista Argentina de Mastología 2010; 29(104): 210-219; Smithsonian Magazine, "Earliest Images of Breast Cancer Found in Renaissance Paintings".


Pòster anterior - Pòster següent


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El que no es veu de Mary Poppins i de guerres mundials

La impensada immortalitat de Henrietta Lacks